26 Temmuz 2012

Turan Emeksiz

Tahkikat Komisyonu, 7 Nisan 1960'da Demokrat Parti Meclis Grubu'nun bir bildiri yayımlamasından sonra kurulan muhalefet ve basının faaliyetlerinin tahkik edilmesi için kurulmuş bir komisyondur. Komisyon sadece Demokrat Parti'li milletvekillerinden oluşmaktadır.
Bildiride "CHP'nin ülkedeki bütün yıkıcı grupları çevresinde topladığı, halkı, orduyu iktidara karşı ayaklanmaya kışkırttığı" öne sürüldü. Bu bildirinin ardından DP Meclis Grubu TBMM Başkanlığı'na muhalefetin eylemlerinin soruşturulması için bir önerge verdi.
Önerge 27 Nisan 1960 tarihinde Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. 28 Nisan 1960 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konuldu. Buna göre bir Tahkikat Komisyon'u oluşturulacak ve bu komisyon üç ay boyunca muhalefetin ve basının eylemlerini soruşturacaktı.



Tahkikat Komisyonu'nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde, bir protesto mitingi düzenlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin düzenledikleri bu miting sırasında, polislerin okul bahçesine girmeleri üzerine olaylar büyümüş ve Beyazıt Meydanı'na kadar genişlemiştir. Bu sırada polisler tarafından öğrencilere ateş açılmış ve Malatya doğumlu Orman Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Turan Emeksiz öldürülmüştür. Memleketi Malatya'da ismi bir caddeye ve bir liseye verilmiştir. Malatya'lı İlyas Salman da, Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezundur.Ancak daha sonra bu caddenin ismi Milli Egemenlik Caddesi, lisenin adı ise Malatya Lisesi olarak değiştirilmiştir.Kayseri-Tomarza ilçesinde bir ilköğretim okuluna Turan Emeksiz ismi verilmiş daha sonra okulun adı Atatürk İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünde anıtı bulunmaktadır.İstanbul Üniversitesi öğrenci yemekhanesine ismi verilmiştir. Ayrıca İstanbul'da şehir hatları vapuruna ismi verilmiştir.Bu vapur şu anda Mudanya'da restoran olarak kullanılmaktadır. 



Eşimle iki senedir evlilik yıl dönümümüzü bu gemi restoranda kutluyoruz.Bildiğiniz şehir hatları vapuru...Motorları sökülmüş ve bu şekilde özel sektöre satılmış.Kamaralara bölünerek odalar oluşturulmuş.Otel ve restoran olarak kullanılıyor.Bugün bacasında mazot dumanı yerine, mutfakta pişen yemeğin dumanı tütüyor.



İlk sene gittiğimizde ikimiz de çok etkilenmiştik, fakat bu sene alıştığımızdan mıdır, o kadar etkilenmediğimizi itiraf etmeliyim.



Güzelyalı yat limanında demirlemiş vapurda, balık dışında kırmızı et de tercih edebilirsiniz.Bu ismi alan bir vapurda yemek yemek, eşsiz bir deneyim.Tavsiye ederim.O ya da bu şekilde ismi değişmeden...


2 yorum:

Wadmin dedi ki...

Peki yemek fiyatları nasıl?
tadları nasıldı?
hizmet nasıldı?
:D

Unknown dedi ki...

Denize çıkıntı kıytırık restoranlara göre fiyatlar doğru orantılı artış gösteriyor.E yani olsun o kadar, denizin üzerindesin artık :)
Tatları güzeldir her halde.Manzaranın tadından pek hatırlamıyorum :)
Hizmet leziz...

Yorum Gönder